Hrana i predmeti opće uporabe

Ako roba koju korisnik odobrenja namjerava primati i pojednostavljeno deklarirati, obuhvaća i hranu i/ili predmete opće uporabe, koji podliježu Zakonu o hrani („Narodne novine“, br. 46/07 i 155/08) odnosno Zakonu o predmetima opće uporabe («Narodne novine», br. 85/06 i 75/09), čiji uvoz prije carinjenja podliježe i zdravstveno-sanitarnom nadzoru nadležnom graničnom sanitarnom inspektoru, potrebno je postupiti na sljedeći način.


Podnositelj zahtjeva mora prije stjecanja statusa ovlaštenog primatelja, ishoditi i odgovarajuće odobrenje Ministarstva zdravstva Odjela granične sanitarne inspekcije kojim se određuje način provođenja mjera zdravstvenog nadzora nad uvozom hrane i/ili predmeta opće uporabe u pojednostavljenom postupku.


Odobrenjem Ministarstva zdravstva propisuje se način obavještavanja sanitarnog inspektora te postupanje s takvom robom. Provedba tog postupka ne utječe na provođenje carinskog postupka, odnosno carinski postupak provodi se sukladno odredbama carinskih propisa.


Sukladno tome, Carinska uprava Središnji ured neće izdati odobrenje za stjecanje statusa ovlaštenog primatelja za robu koja podliježe zdravstveno-sanitarnom nadzoru pri uvozu ako prethodno granična sanitarna inspekcija ne dozvoli da se uvoz takve robe obavlja u prostorima ovlaštenog primatelja. Stoga su carinarnice dužne upozoriti podnositelje zahtjeva koji namjeravaju uvoziti hranu i/ili predmeta opće uporabe koja podliježe sanitarnom pregledu, da su dužni ishodovati i odobrenje nadležne inspekcije.
Također, potrebno je napomenuti da odredba članka 84. stavka 6. Zakona o hrani, propisuje da hrana koja se uvozi i koja se podvrgava laboratorijskoj analizi zdravstvene ispravnosti, ostaje pod carinskim nadzorom do okončanja analize i dobivanja rezultata. Sukladno tome, ovlašteni primatelj koji ima i odobrenje za pojednostavljeno deklariranje neće moći robu, za koju je granični sanitarni inspektor uzeo uzorke robe za analizu, pustiti u zahtijevani carinski postupak sve do okončanja analize i odobrenja nadležne inspekcije. Roba u tom slučaju mora biti u statusu privremenog smještaja, a pojednostavljena deklaracija ispostavlja se nakon odobrenja nadležne inspekcije ili se roba vraća u inozemstvo ako ista ne udovoljava uvjetima propisa o hrani.

 

Online podrška

EurTradeNet

Anada d.o.o. je član EurTradeNeta, europske udruge pružatelja usluga i poslovnih rješenja povezanih s carinskim poslovanjem. To je jedinstvena mreža znanja o upravljanju informacijama i komunikacijskim rješenjima kako bi se osigurala najučinkovitija primjena e-Carina širom Europe.

Kontakt

A:
    Rapska 46a
    10000 Zagreb
    Hrvatska 

T:
    +385 1 6441 963
    +385 1 6441 964

F: 
    +385 1 6441 965

E:
    Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.