Ovlašteni pošiljatelj i ovlašteni izvoznik

Podrijetlo robe dokazuje se potvrdom o prometu robe EUR.1 ili izjavom na računu. Izjavu na računu može dati bilo koji izvoznik čija vrijednost pošiljke ne prelazi 6.000 eura ili izvoznik koji je dobio odobrenje Carinske uprave Središnjeg ureda da može davati izjavu na računu neovisno o vrijednosti pošiljke. Osoba koja ima takvo odobrenje naziva se ovlašteni izvoznik.

Međutim, s obzirom da potvrdu o prometu robe EUR.1 može ovjeriti samo carinska služba a ne i ovlašteni pošiljatelj, u slučaju kada vrijednost pošiljke prelazi 6.000 eura, roba se radi dobijanja potvrde o prometu robe EUR.1 mora podnijeti carinskoj službi. Kako se to ne bi dogodilo odnosno kako bi ovlašteni pošiljatelj mogao koristiti pogodnosti pojednostavnjenog postupka koji omogućuje da se roba ne podnosi otpremnoj carinarnici, isti mora podnijeti i zahtjev za ovlaštenog izvoznika (odobrenje za davanje izjave o podrijetlu robe na računu bez obzira na vrijednost iste).

Dakle, u tom slučaju radi se o dva odobrenja koje dobiva izvoznik, jedan za pojednostavljenje provoznog postupka i deklariranja na temelju knjigovodstvenih zapisa – status ovlaštenog pošiljatelja i drugi – odobrenje za davanje izjave na računu kao dokaz o podrijetlu robe – status ovlaštenog izvoznika.

Zahtjev za status ovlaštenog izvoznika se također podnosi carinarnici mjesno nadležnoj prema sjedištu izvoznika. Uvjet za stjecanje ovog statusa je da izvoznik poznaje ugovor o slobodnoj trgovini i pravila o podrijetlu robe i to u okviru robe koju će izvoziti.

Bez oba odobrenja, izvoznik – pošiljatelj robe neće moći koristiti pojednostavljenje postupka na najbolji mogući način jer će u protivnome sa pošiljkom ipak morati doći na carinsku ispostavu radi potvrđivanja potvrde o prometu robe EUR.1.

Online podrška

EurTradeNet

Anada d.o.o. je član EurTradeNeta, europske udruge pružatelja usluga i poslovnih rješenja povezanih s carinskim poslovanjem. To je jedinstvena mreža znanja o upravljanju informacijama i komunikacijskim rješenjima kako bi se osigurala najučinkovitija primjena e-Carina širom Europe.

Kontakt

A:
    Rapska 46a
    10000 Zagreb
    Hrvatska 

T:
    +385 1 6441 963
    +385 1 6441 964

F: 
    +385 1 6441 965

E:
    Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.