Osiguranje robe u pojednostavljenom postupku

Izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu carinskog zakona („Narodne novine“, br. 5/07), propisan je dodatni uvjet za stjecanje ovog statusa, koji do tada nije postojao, a to je da ovlašteni pošiljatelj može postati ona osoba koja je ovlaštena za uporabu zajedničkog jamstva u provoznom postupku ili je oslobođena od polaganja jamstva, sukladno odredbi članka 341.Uredbe.

Međutim, kako u izvoznom postupku u pravilu ne nastaje carinski dug, taj uvjet se primjenjuje samo u slučajevima kada je za odnosnu robu propisana izvozna carina ili kada se izvozi roba sa nekog od carinskih postupaka za koji bi mogao nastati carinski dug, a roba ne bude izvezena. To su postupci izvoza robe sa postupka carinskog skladištenja, unutarnje proizvodnje ili postupka privremenog uvoza.

Ako se radi o postupcima za koje je potrebno osigurati carinski dug, kako je gore navedeno, ovlašteni pošiljatelj mora podnijeti zahtjev za odobravanje uporabe zajedničkog jamstva ili oslobođenja od polaganja jamstva u provoznom postupku, čije odobravanje je preduvjet za stjecanje ovog statusa. Uvjeti i način odobravanja uporabe zajedničkog jamstva ili oslobođenja od polaganja jamstva propisani su odredbama članaka 330. do 337.e Uredbe.

 

Online podrška

EurTradeNet

Anada d.o.o. je član EurTradeNeta, europske udruge pružatelja usluga i poslovnih rješenja povezanih s carinskim poslovanjem. To je jedinstvena mreža znanja o upravljanju informacijama i komunikacijskim rješenjima kako bi se osigurala najučinkovitija primjena e-Carina širom Europe.

Kontakt

A:
    Rapska 46a
    10000 Zagreb
    Hrvatska 

T:
    +385 1 6441 963
    +385 1 6441 964

F: 
    +385 1 6441 965

E:
    Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.