Ovlašteni pošiljatelj

Status ovlaštenog pošiljatelja propisan je člancima 330. do 336. te člancima 341. do 348. Uredbe za provedbu Carinskog zakona („Narodne novine“, br. 161/03, 69/06, 5/07, 70/08 i 76/09) (u daljnjem tekstu: Uredba).

Kako propisuje odredba članka 341. Uredbe „Carinska uprava – Središnji ured može osobi koja ispunjava propisane uvjete i koja namjerava robu prevoziti u postupku provoza dopustiti da to učini bez podnošenja robe otpremnoj carinarnici i podnošenja deklaracije za postupak provoza za tu robu“.

Sukladno tome, ovlašteni pošiljatelj je osoba koja ne podnosi robu niti carinsku deklaraciju carinskoj službi na početku provoznog postupka, odnosno sam započinje taj postupak.

Uvjeti izdavanja odobrenja za status ovlaštenog pošiljatelja propisani su člankom 331. i člankom 341. stavkom 2. Uredbe, odnosno sljedeći uvjeti:

·         podnositelj zahtjeva mora imati sjedište u Republici Hrvatskoj,

·         mora redovito koristiti provozne postupke za koje Središnji ured Carinske uprave raspolaže saznanjima da mogu ispuniti obveze utvrđene odobrenjem,

·         da podnositelj zahtjeva nije teže kršio ili ponavljao kršenje odredbi iz carinskog ili poreznog zakonodavstva,

·         da carinska služba može lako i učinkovito nadzirati postupak i provoditi kontrole, a posebno kontrole i ostale administrativne mjere nisu u nesrazmjeru sa zahtjevima podnositelja,

·         podnositelj zahtjeva vodi evidenciju koja omogućava provedbu učinkovitoga nadzora, te

·         podnositelj zahtjeva mora imati ovlaštenje za uporabu zajedničkog jamstva ili oslobođenje od polaganja jamstva za provozni postupak.

 

Online podrška

EurTradeNet

Anada d.o.o. je član EurTradeNeta, europske udruge pružatelja usluga i poslovnih rješenja povezanih s carinskim poslovanjem. To je jedinstvena mreža znanja o upravljanju informacijama i komunikacijskim rješenjima kako bi se osigurala najučinkovitija primjena e-Carina širom Europe.

Kontakt

A:
    Rapska 46a
    10000 Zagreb
    Hrvatska 

T:
    +385 1 6441 963
    +385 1 6441 964

F: 
    +385 1 6441 965

E:
    Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.